Synes godt om vores Facebook side

Optakt: Europas Grand Prix

Foto: Wikimedia commons

Foto: Wikimedia commons

Introduktion:

Efter denne weekends løb i Canada rykker feltet nu tilbage over “dammen” og sigter nu mod Kaukasus. Her finder vi den tidligere Sovjetstat Aserbajdsjan. Hovedstaden Baku har tidligere stået for både melodigrandprix og de første Europæiske Lege. Efter en del slid har byen nu fået lov at danne ramme om sit første Formel 1 grand prix under det lidt kreative navn, Europas grand prix.

Grand prixet er tidligere blev afholdt på Brands Hatch, Donnington, Jerez, Nürburgring og Valencia, og efter fire års pauser er grand prixet nu tilbage i Baku.

Den er blevet spået til at være den hurtigste bybane på kalenderen. Designet af Hermann Tilke, starter banen ved det aserbajdsjanske parlament og tager kørerne igennem fire 90 graders sving, hvorefter banen bevæger sig ind i sin mere ikoniske del med fantastisk arkitektur.

Sving 8 er meget snævert, hvor kørerne bevæger sig lige forbi et af tårnene i muren, som omkranser den oldgamle bydel. Denne bydel bevæger kørerne sig hele vejen rundt om inden de fra sving 16 skyder ud på den ekstremt lange langside op mod sving 1.

Meningerne om banen har været delte, men vi har en spændende og lidt mystisk bane i vente, som måske kan gå hen og overraske positivt.

Forudsigelser:

Men en ny og helt ukendt bane er det altid svært at spå om hvad man kan forvente sig. Lewis Hamilton går ind til løbet med mest momentum i forhold til Rosberg, som har en skrumpende føring efter to løb, som ikke har spillet for tyskeren. Den hurtige del af banen ligger godt til hold som Mercedes og Williams. Sidstnævnte burde have en chance for at kæmpe om podiepladserne med Ferrari og Red Bull.

I den anden ende af feltet vil Magnussen og Renault formodentlig få et svært løb med deres manglende power. Deres direkte konkurrenter, McLaren, Force India, Haas og Toro Rosso har været et lille skridt foran i de seneste løb, og det franske hold skal prøve at indhente dem, mens de ikke burde have de store problemer med at distancere Sauber og Manor hvis ikke strategien glipper som i Canada.

Baku aserbajdsjan europa

Omgange: Vides ikke

Banelængde: Vides ikke

Distance: Vides ikke

Dæk: Pirelli har til weekenden valgt medium (hvid), soft (gul) og supersoft (rød).

Overhalingsmuligheder: Da banen er ny er det svært at spå om, men langsiden mellem sving 16 og sving 1 virker som det oplagte valg.

Vejret: 

Fredag: 29 grader og tørvejr, lidt skyer.

Lørdag: Skyfrit, 33 grader og tørvejr.

Søndag: Skyfrit, 33 grader og tørvejr.

TV-tider (dansk tid):

Fredag: første træning 11:00-12:30, anden træning 15:00-16:30

Lørdag: tredje træning 12:00-13:00, Kvalifikation 15:00-16:00

Søndag: Løbet 15:00

 

Sidste gang (2012):

Det sidste europæiske grand prix blev kørt i 2012 på bybanen i Valencia. Løbet bød på kanont ræs og og hjemmepublikummet kunne se deres yndling, Fernando Alonso køre et af sine bedst løb til dato. Han startede som nummer 11 og avancerede allerede tre pladser på første omgang. Med en kløgtig strategi og lidt held lykkedes det ham at kravle hele vejen op igennem feltet og da Hamilton i front udgik i en sær kollision med Pastor Maldonado, var vejen banet for Alonsos sejr.

Kimi Räikkönen i Lotus blev toer i det kaotiske løb hvor Michael Schumacher med en 3. plads overraskende scorede sit sidste podie i karrieren. Webber, Hülkenberg, Rosberg, Di Resta, Button, Pérez og Bruno Senna sluttede top 10 af.