Synes godt om vores Facebook side

Den sorte weekend – Fredag

Circuit_Imola_1992[1]Imola: Fredag den 29. April 1994 – Formel 1-feltet er ved at gøre klar til mesterskabets tredje runde – San Marinos Grand Prix på den populære Autodrome Enzo e Dino Ferrari-bane beliggende 100 km nordvest for San Marino.

Michael Schumacher Fra Benetton førte VM-stillingen efter sejre i Brasilien og i Pacific grand Prix på Aida-banen i Japan. Det var til stor frustration for Ayrton Senna, som havde scoret pole i begge de to første grand prix’er. Senna var i 1994 skiftet til Williams, som havde ført Alain Prost til en overlegen VM-titel i 1993.

Desværre for Senna havde Williams i 1994 sværere ved at dominere. FIA havde valgt at afskaffe alle elektroniske hjælpemidler: Dvs. aktivt hjulophæng, ABS-bremser, traction control og launch control. Der blev ikke gjort noget ved at reducere eller tilpasse den høje fart til ændringerne. Derfor forudsagde Senna, at 1994 ville blive en sæson med mange uheld.

Senna var i hård kamp med Schumacher i det første løb og spandt af banen og var ude af løbet. I det andet løb blev Senna kort efter starten ramt af først Mika Häkkinen og derefter Nicolas Larini og måtte igen udgå. Derfor var Senna hårdt fokuseret på, at der skulle points på kontoen.

I 1994 var der kvalifikation både fredag og lørdag. Det betød at der allerede om fredagen blev kørt flittigt. Så skete uheldet. Den unge Jordan-kører, brasilianske Rubens Barrichello, kørte voldsomt galt i den første Variante Bassa-kurve med 225 km/t. Han ramte toppen af dækmuren og blev slået bevidstløs mens bilen rullede rundt flere gange. Folk kunne hurtigt se på monitoren, at det var slemt.

Banens stewards fik hurtigt vendt bilen rundt, dog alt for brutalt set i bagklogskabens lys. Men den hurtige handling fra disse samt fra læge Sid Watkins var med til at redde hans liv, da Barrichello havde slugt sin tunge. Han slap mirakuløst kun med en brækket næse og måtte sidde over resten af weekenden.

Kørerne rystede ulykken af sig og kørte videre. Senna i hurtigst tid foran Schumacher, Berger og Hill. Ingen vidste hvad den næste dag ville bringe…

Den grimme ulykke kan du se her: