Synes godt om vores Facebook side

77 Valtteri Bottas

Foto: F1.com

Williams Martini Racing
Alder: 26
Fødested: Nastola, Finland
Bopæl: England
Højde: 173 cm
Vægt: 70 kg
Formel 1-debut: 2012
Antal løb (før 2016): 57
Bedste placering: 2
VM-titler: 0
Grand Prix-sejre: 0
Pole Positions: 0
Antal gange på podiet: 8
Tidligere teams: -
Webside: www.bottasvaltteri.com

Finland

Da Sir Frank Williams inden sæsonen annoncerede Valtteri Bottas som løbskører for sæsonen, udtalte han, at Bottas var en af de mest talentfulde kørere, han nogensinde har mødt. Han spåede samtidig Bottas en stor fremtid, og fundamentet er der også, hvis man kigger på finnens resultater.

I 2007 rykkede Bottas ind i nordeuropæisk Formel Renault. Her fik han to sejre og scorede en flot andenplads i sin debutsæson. Året efter dominerede han serien og vandt suverænt foran António Félix da Costa. Samtidig vandt han også eurocup’en foran Daniel Ricciardo, og Bottas kunne kigge tilbage på en supersæson med hele 17 sejre i 28 løb.

Den talentfulde finne blev pacet frem af den senere Williams-chef, Toto Wolff og hans store idol og dobbelte verdensmester Mika Häkkinen. De fik ham i 2010 indlemmet i den Europæiske Formel 3-serie. Bottas fik en flot samlet 3. plads og formåede endda at vinde Formel 3 Masters-løbet på Zandvoort.

Året efter blev igen en samlet 3. plads i Formel 3, med to sejre, og han imponerede samtidig ved at være den første til at genvinde Formel 3 Masters-løbet. Bottas havde allerede nu gjort sig bemærket og sikrede sig derfor et testkører-sæde hos Williams.

I 2011 fortsatte Bottas som testkører for Williams og deltog ved siden af i GP 3. Bottas gjorde det fremragende, og med fire sejre sluttede han øverst i den samlede stilling i hans første sæson. Derfor valgte Williams at forfremme finnen til officel reservekører for 2012. Bottas erstattede jævnligt Bruno Senna i fredagstestene og formåede mange gange at gøre det bedre end Pastor Maldonado i den anden bil.

De gode resultater gjorde, at Williams valgte at forfremme Bottas til et fast sæde ved siden af Maldonado. Bottas fik svært ved at vise sit talent i en meget svag Williams-racer. Det kom dog glimtvis – bl.a. ved en 3. startplads i Canada og da han endelig scorede sine første point ved en 8. plads i USA. Vigtigst af alt formåede Bottas at slutte foran Maldonado i 2013.

Med Williams makeover og skiftet til de nye Mercedes-motorer formåede Williams og især Bottas at skabe rigtigt gode resultater i 2014.
Med Williams tilbage i den sjove ende scorede Bottas intet mindre end otte podiepladser og sluttede på en 4. plads i VM. Endda lang foran sin nye erfarne holdkammerat Felipe Massa.

2015 blev en gentagelse. På trods af et formdyk fra Williams-raceren formåede Bottas at ende på en samlet 5. plads med to podiepladser. Igen foran Felipe Massa og det var rent uheld at Bottas tabte fjerdepladsen til sin landsmand, Kimi Räikkönen i det sidste løb.

Valtteri Bottas har helt klart vist at han har talentet hvis materiellet er til det. Hvis bilen vil det kommer vi til at se ham i toppen igen i år.

Karriere/VM-placeringer:

2007: Formel Renault 2.0 NEC (3. plads)

2008: Formel Renault 2.0 Eurocup (Mester)

+ Formel Renault 2.0 NEC (Mester)

2009: Formel 3 Euro (3. plads)

2010: Formel 3 Euro (3. plads)

2011: GP 3 (Mester)

2012: Testkører (Williams)

2013: 17 (4 points)

2014: 4 (186 points)

2015: 5 (136 points)

 

 

  • Rune

    Tror at der er fejl omkring Bottas’ info.Han havde ikke debut i 2002, men i 2012?